Klimahuset

Vi står i det

Du opplever en knirkende og skjærende lyd fra en isbre som kalver. Det føles som et smerteskrik fra naturen. Når isblokken bryter vannflaten spruter det vann utover gulvet.

Foto: Jarli&Jordan/NHMVi står i det nå. Klimaendringene er her. Utstillingens kjernerom/sentralrom er en omsluttende sanselig opplevelse i form av lyd og dynamiske projeksjoner på store veggskiver, hvor du kjenner klimaendringene og naturkreftene på kroppen. Dramatiske endringer. Styrtende regn, ulende vind, stekende sol, tørke, is som smelter, vann som stiger/skyller over oss.

Hva ligger bak? Bak de store veggflatene i det sentrale rommet finner du utstillingsrom som tar for seg ulike sentrale temaer. Her benyttes det en bred variasjon av virkemidler. De interaktive installasjonene gir oss kunnskap om hvordan naturlige – og menneskeskapte - klimaendringer har påvirket oss opp gjennom historien, og om hva de kan bety for fremtiden vår.

Ting får konsekvenser

Hvordan vil klimaet og livet på jorda bli om vi får en 1,5 graders global oppvarming? Eller enda verre, hva med en stigning på 3 eller 6 grader?

Publikum eksponeres for ulike scenarier og forstår hva de risikerer å miste. Konsekvensene skal kjennes på kroppen. Det visuelle uttrykket er sanselig og dramatisk. Dette er den mørkeste av alle sonene. Det faglige innholdet vil stimulere forestillingsevnen til de besøkende. Her kan de dykke inn i alternative fremtider og scenarier. Det blir som et tidsvindu. Et ganske skremmende tidsvindu.

I hele menneskehetens historie har vi endret naturen rundt oss. Det er ingen tvil om at vi nå lever på en måte som forandrer det globale klimaet raskere enn noen gang. Men hvordan kan vi vite det?

«Anything else you’re interested in is not going to happen if you can’t breathe the air and drink the water. Don’t sit this one out. Do something. You are by accident of fate alive at an absolutely critical moment in the history of our planet.»

Carl Sagan

Det er krise, men vi kan gjøre noe med det. Klimakrisen kan fortsatt løses!

Vi kommer utvilsomt til å møte mange utfordringer i fremtiden. Så hvordan skal vi leve? Bo? Spise? Elske? Skape?

Det finnes fortsatt en rekke mulige løsninger på de spørsmålene fremtiden kommer til å stille oss. Hvilke har du tro på? Finn et kort du liker og finn ut hva som vil være din styrke i klimakampen.

Oppdragsgiver: Naturhistorisk Museum
Samarbeidspartnere:
Cicero, Back, Logic Interactive
Foto: Jarli&Jordan/Naturhistorisk Museum, SixSides

Norges Banks Kunnskapssenter

Bli med på et tankeeksperiment!